Informacione tehnologije Novosti

Devojke u IT sektoru

Svesni smo da danas ne možemo život zamisliti bez računara i telefona i, naravno, omiljenih aplikacija na svakom od tih uređaja. Bilo to aplikacije za komunikaciju, igre ili nešto treće, iza svake od njih stoji osoba koja se naziva programer ili možda programerka?

Činjenica je da u IT svetu ima manjka devojaka. Najverovatnije zbog predrasude da se programiranjem bave samo muškarci ili zbog toga što su od detinjstva usmeravane ka društvenim naukama poput jezika, psihologije ili ekonomije.

gwc1Međutim, svakim danom se organizuju razni događaji koji podstiču devojke da se bave informacionim tehnologijama kako bi se održala polna ravnopravnost u ovom sektoru. U prilog tome ide i prvi Ženski hakaton u Srbiji pod sloganom „Girls Can Code“, koji je organizovan u Beogradu ove godine. Cilj događaja je bio da pruži podršku mladim devojkama da se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama (skr. IKT). Da je ova tema uzela maha, pokazuje i to da se u svetu svakog četvrtog četvtka u aprilu obeležava Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (Girls in ICT Day).

U Srbiji se ovaj događaj obeležava u organizaciji Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine, turizma i telekomunikacija. Naredno obeležavanje Međunarnodnog dana devojaka u IKT će biti 27. aprila naredne godine.

Osim toga, postoje različite organizacije koje povremeno organizuju radionice ili predavanja za devojčice i mlade devojke, koje su zainteresovane za programiranje.

Neke od njih su ITgirls i Rail Girls (Beograd i Novi Sad).

startup-photos

Na kraju, važno je istaći da je bavljenje informaciono-komunikacionim tehnologijama dobar izbor, jer se tehnologije svakodnevno razvijaju, a samim tim i tržište rada zahteva veći broj stručnjaka koji se bavi IT-jem.

Strpljenje, upornost i konstantan rad je ono što vam nakon određenog vremena donosi siguran uspeh u ovom sektoru. Možda se baš u vama krije buduća Ejda Lavlejs ili Džini Rometi.

Zato devojke, tastature u ruke i srećno kodiranje!

O autoru

Lidija Murtin

Lidija Murtin

Studentkinja Informacionih tehnologija, koja smatra da je uspeh posledica rada, truda i posvećenosti.