Pametni uređaji

Top 7 mobilnih aplikacija za studente

Kako su pametni uređaji u današnje vreme gotovo neizostavni deo naše svakodnevnice jasno je da imamo dosta namenskih aplikacija koje će te uređaje učiniti još korisnijim i pametnijim. Za nas studente je bitno da nađemo aplikacije koje će nam pomoći u tom celom procesu studija, ali još bitnije da budu besplatne. Zato u ovom članku predstavljam 7 takvih aplikacija koje koristim, ili sam koristio, i preporučujem vama.

#1 Microsoft Office Lens

office-lens-android

Ova aplikacija će vam olakšati smeštanje pisanih dokumenata ili zadataka sa table u digitalnom obliku. Do sada ste, verovatno, to činili tako što uslikate neki dokument, stranicu iz udžbenika, sadržaj sa table itd. i čuvate to kao sliku u telefonu. Ova aplikacija radi jedan korak više – konvertuje pisani oblik dokumenta u digitalni. Možete lako čuvati sve u digitalnom obliku, pretraživati i deliti. Prednost je što možete selektovati tekst jer to više nije slika već dokument u digitalnom obliku, ili pretražiti neki tekst unutar dokumenta. O ovoj aplikaciji sam detaljnije pisao na svom blogu pa možete pročitati malo više.

#2 Google Drive ili DropBox

Kada imate dosta fajlova kojima baratate na računaru, telefonu, tabletu itd. ne bi bilo loše da ih čuvate na svim uređajima, tj. da ih sinhronizujete, tako da ih imate gde god da se nalazite. Za to će vam pomoći poznata rešenja kao što su Google Drive i DropBox. Imam iskustva i sa jednim i sa drugim servisom ali danas koristim samo Google Drive jer koristim sve Google servise pa mi je lakše da integrišem još jedan njihov nego neki treći.

#3 Puzzle alarm clock

puzzle-alarm

Ako imate problema sa ranim ustajanjem (a koji student nema?) onda preporučujem ovu alarm aplikaciju. Radi jednostavno: podesite alaram, odaberite problem, sačuvajte. Kada vam bude zvonio alaram da biste ga ugasili morate prvo rešiti problem koji ste odabrali. Recimo da rešite proste matematičke operacije ili da ponovite kartice koje su se pojavile na ekranu. Takođe, možete birati težine tih problema i još nekoliko opcije koje aplikacija nudi.

#4 Studious

studious-android-pap

Ako ste student koji ima previše obaveza kao i ja, onda će vam ova aplikacija pomoći . Pomoću nje možete veoma lako upravljati svojim vremenom tako da sve stignete i budete obavešteni o svakom događaju i nastavi. Možete dodati i kolokvijume, ispite, sastanke itd. a aplikacija će sve to lepo i pregledno poređati tako da vam ništa ne promakne.

#5 Any.do

Možda ćete pomisliti da je slična prethodnoj ali nije. Any.do je poznata “to-do” aplikacija za kreiranje lista obaveza. Dok je Studious fokusirana samo na fakultetske obaveze, Any.do je za sve. Ima lep interfejs i korisne opcije. Koristio sam je dosta dugo dok je nisu ograničili u besplatnoj verziji pa sam prešao na Google Keep. Ipak, možda nekome i besplatne funkcije budu dovolje.

#6 Trello

trelo

Ako radite u timu na nekom projektu, pomoću ove aplikacije možete upravljati sadržajem, sastancima, fajlovima… sa ostalim učesnicima. Nije toliko napredan alat ali za neke manje projekte je sasvim dovoljno to što nudi. Dobra stvar je što možete svemu pristupiti i preko njihovog sajta na računaru ili laptopu.

#7 Wallet – budget tracker

Ako imate ograničen budžet kao student svaki dinar je bitan. Ova aplikacija ima zadatak da vam prikaže koliko imate para, gde najviše trošite, kada ste koliko potrošili itd. Ovo je, koliko ja znam, najbolja a besplatna aplikacija tog tipa. Ima dosta boljih ali se plaćaju, ili se plaća članarina (što je malo kontradiktorno ako je cilj da nam smanji troškove).

Nadam se da će vam ove aplikacije pomoći u toku studiranja, a ako imate neke druge koje nisam naveo, i smatrate da su korisne, napišite u komentaru 🙂

Izvor: saznajnovo.com

O autoru

Stefan Marjanov

Stefan Marjanov

Student / freelancer / bloger / web dizajner. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 10 godina, a nešto kraće i web dizajnom. Osnivač sam bloga saznajnovo.com na kome radim i pišem 6 godina.