Informacione tehnologije Internet Novosti Seminari i konferencije

Održan i treći WPZR meetup

Treće po redu okupljanje WordPress entuzijasta održalo se u četvrtak, 9. februara 2017. ponovo u malom amfiteatru fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu. Održana su tri predavanja, a teme su bile osnove biznisa, bezbednost WordPress sajtova i internet marketing.

Osnove biznisa – Aleksandar Savković

Aleksandar je govorio o osnovama biznisa koji se odvija pretežno na internetu. Za ovaj tip biznisa nije neophodno uložiti ogromna sredstva. Govorio je o idejama za biznis, njihovoj realizaciji, proizvodu, šta i kome nudite. Diskutovano je o tipovima korisnika i kako se ophoditi prema njima. Bilo je reči o konkurenciji, šta je ona zapravo i kako se boriti sa njom. Glavna reč bila je „inovacija“ i ona se prožimala kroz čitavu priču, praćena primerima iz prakse.

Nekoliko biznis saveta sa prezentacije:

  1. Trudite se da zadržite korisnike

  2. Preciznošću u opisu proizvoda privlačite prave ljude

Bezbednost WordPress sajtova, uvod u WordPress „hardening“ – Nikola Petrov

Bezbednosti sajtova se posvećuje malo pažnje, jer dosta ljudi veruje da se to neće desiti njima. WordPress je često meta zbog svoje popularnosti. Od svih sajtova na internetu, 27% je izgrađeno pomoću WordPress-a.

Najpoznatiji primer posledice bezbednosnih propusta je slučaj sajta jedne advokatske kancelarije. Zbog bezbednosnog propusta u jednom od WordPress dodataka, haker je uspeo da ukrade preko 11.5 miliona visoko poverljivih dokumenata i obelodani ih. Ovi dokumenti su sada poznati pod nazivom „Panamski papiri“.

Na svu sreću, nije teško postaviti osnovnu zaštitu WordPress sajtova. Nikola je objasnio vrste najčešćih hakerskih napada i kako se odbraniti od njih. Zatim je pokazao gotova rešenja kojima se momentalno može podići bezbednost WordPress sajtova na visok nivo. Sledilo je testiranje bezbednosti koristeći alate dostupne u Kali Linux-u.

Internet Marketing – Ognjen Pajković

Ovo predavanje je posvećeno digitalnom marketingu, odnosno marketingu na internetu. U celom svetu sve više digitalni marketing uzima primat nad tradicionalnim oblicima, poput novina, radija i sl. Čuli smo kako se radi savremeni način marketinga na internetu, koje vrste postoje i kojim tehnikama se rade. Objašnjene su neki česti pojmovi koje srećemo na internetu, poput SEM, SEO, social media marketing isl. Zatim je objašnjen princip rada platforme Google Adwords i kako oglašivači koriste ovu platformu za reklamiranje svojih proizvoda i usluga.

Organizatori su potvrdili da se nastoji da se ovaj događaj održava jednom mesečno. Takođe, najavili su otvaranje „Wordpress Akademije“ u Zrenjaninu u narednih par meseci. Više o tome uskoro.

O autoru

Jovan Đukić

Jovan Đukić

2 komentara

  • “Na svu sreću, zaštita sajtova nije težak posao.”

    Nažalost ova rečenica je potpuno netačna. “Zaštita sajtova” je veoma kompleksan posao koji zahteva poprilično znanja, mnogo truda i prakse. Počev od osnovnih principa bezbednosti protokola, aplikacija, itd. preko poznavanja tehnologija u kojima je sajt rađen, pa sve do administratorskog dela samog servera i mreža. To je više nego kompleksan posao i nikako se ne može klasifikovati kao lak. 🙂

    • Citirao sam predavača, doduše loše. Misli se da osnovna zaštita specifično WordPress sajtova nije teško odraditi, što je odmah nakon i pokazao, a ne na potpunu zaštitu kompleksnih sistema. Slažem se sa Vama. Ispraviću grešku. Hvala na ispravci.