Informacione tehnologije Intervju Zrenjanin

Razvojni centar u Zrenjaninu – još jedna prilika za studente

Kako podstreknuti studente da razmišljaju? Prvo ih okupite, date im projekat na kojem treba da sarađuju, rok do kojeg treba da se realizuje i pozitivni rezultati su neizbežni.

Slična priča nam dolazi iz Razvojnog centra u Zrenjaninu. U razgovoru sa Branislavom Grbićem, softverskim inženjerom u Microsoft-ovom razvojnom centru u Beogradu, saznali smo sledeće.

1. Kome je Razvojni centar u Zrenjaninu zapravo namenjen?

Razvojni centar u Zrenjaninu je namenjen ljudima sa puno samoinicijative i željom da postanu vrhunski stručnjaci. Takav mentalitet se lako prepozna. Sadašnji polaznici su mahom ljudi koji su sada upisali treću godinu studija na Tehničkom fakultetu ,,Mihajlo Pupin”.

2. Ko učestvuje u organizovanju Razvojnog centra?

Razvojni centar u Zrenjanin smo pokrenuli Miroslav Grbić i ja. Miroslav je trenutno Senior Technical Lead u SQL team-u u Microsoft Razvojnom centru u Beogradu (Microsoft Development Center Serbia), a ja sam Software Engineer u MDCS-u Office timu, tako da zajedno pokrivamo širok spektar oblasti.

Pored mentorisanja sa tehničke strane, mi takođe pokušavamo da studentima prenesemo naša iskustva stečena radom u velikoj softverskoj kompaniji.

3. Koja je ideja Razvojnog centra?

Ideja je da se studenti fokusiraju na izgradnju svoje inženjerske karijere. Kvalitetan inženjer se postaje mukotrpnim radom i tu ne postoje prečice. U RC-u studenti rade na projektima, koji optimizuju njihovo učenje, zahtevaju visoku posvećenost i timski rad.

Osim angažmana u Razvojnom Centru Zrenjanin, od naših polaznika očekujemo konstantno visoke rezultate na fakultetskim obavezama.

4. Kakve su teme projekata?

Očekivanje je da studenti razviju potpuno funkcionalan proizvod, ali se razvoj proizvoda optimizuje za učenje studenata. Kada će projekat biti završen je sekundarno.

Projekti su različite Android aplikacije, klijent-server aplikacije i servisi.

5. Kako postati deo Razvojnog centra, da li postoje posebni zahtevi za priključenje?

Kao prvi korak potrebno je poslati e-mail na razvojnicentarzrenjanin@outlook.com sa opisom prethodnih programerskih iskustava, ukoliko ih ima.

6. Šta biste poručili potencijalnim članovima?

U IT industriji postoji mesto za svakoga ko poseduje znanje. Ulažite u svoje znanje svakodnevno koliko god možete. Organizujte se, okupite se, započnite bilo kakav projekat. Ako vam zafali ideja – kontaktirajte nas.

zrenjanin

Deo tima Razvojnog centra u Zrenjaninu: (s leva na desno) Nikola, Predrag, Davor i Nikola

Zahvalila bih se Branislavu Grbiću na izdvojenom vremenu za ovaj intervju.

Poslušajte savet i ulažite u sebe, unapređujte svoje znanje, jer ono što će vas razlikovati od drugih, jeste upravo, ono šta znate da radite.

O autoru

Lidija Murtin

Lidija Murtin

Studentkinja Informacionih tehnologija, koja smatra da je uspeh posledica rada, truda i posvećenosti.