Informacione tehnologije Istaknuto Softver

[Levi9] Iz Levi9 otkrivaju kako je to biti dobar tester

U sredu, 30.11.2016. sa početkom od 12 časova, kompanija Levi9 je održala predavanje u novom amfiteatru fakulteta „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin pod nazivom „What do (good) testers do?“ – „Šta rade (dobri) testeri?“. Predstavnik kompanije i predavač bila je test arhitekta Mirjana Kolarov, tester sa višegodišnjim iskustvom.

Test arhitekta je zadužen za kompletnu arhitekturu testiranja na projektu.

Testiranje softvera je često zanemaren, retko pominjan, nikako dosadan, ali jednako bitan deo procesa izgradnje softvera kao i razvoj softvera. Prisutni su iz prve ruke mogli čuti nešto više o tome.

Po rečima predavača, testiranje podrazumeva istraživanje, evaluaciju, savetovanje i ispitivanje. Testiranje nije puko kliktanje mišem dok se ne naiđe na bag. Testerima nije cilj da pokvare ili razbiju softver. Cilj testiranja je unapređenje kvaliteta, a da bi u tome bio uspešan, tester mora razumeti i krajnjeg korisnika, i klijenta i developera. Zbog toga, bitno je da tester poseduje određene „meke veštine“ (soft skills).

Postoji mit o sukobu developera i testera – prvi pravi softver, drugi ga kvari. Međutim, oni imaju zajednički cilj – kvalitetan softver, ali do toga dolaze na različite načine.

Dobar tester nije nužno i dobar developer – mnogi i nisu. Međutim, osnovna znanja iz programiranja su korisna jer testeri puno čitaju kod. Ta znanja su korisna i kod automatskog testiranja, gde tester piše kod koji kompjuter izvršava. Za testera je najbitnije da bude radoznao.

Na samom kraju predavanja, sledio je i praktičan i interaktivan deo: predavač i publika su uživo testirali jednu veb stranicu popularne društvene mreže.

Kao i na prethodnim sličnim događajima, posećenost je bila velika, što još jednom potvrđuje veliko interesovanje za IT u našem gradu i na našem Fakultetu. Sledeće predavanje koje će održati kompanija Levi9 je najavljeno za 09.12.2016 u 12 časova, u velikom amfiteatru Fakulteta.

O autoru

Jovan Đukić

Jovan Đukić