Informacione tehnologije Internet Novosti Softver

Uspešno završen još jedan Čas programiranja

Čas programiranja, zakazan za petak, 9. decembar, je uspešno održan na Tehničkom fakultetu ,,Mihajlo Pupin”. Čas se svake godine promoviše i održava po celom svetu, a za cilj ima da kompjuterske nauke približimo najmlađima, gde god se oni nalazili. Ovakav čas programiranja se odvijao i u Zrenjaninu. Povodom ovog dana, ugostili smo đake viših razreda naših osnovnih škola, kao i srednjoškolce. Za njih je bio pripremljen zanimljiv sadržaj.

Prvo su mogli videti demonstraciju robota napravljenog na našem fakultetu, od strane MSc Predraga Peceva, a potom i Arduino detektor laži, koji su prikazali iz kompanije Levi9, kao i kabinu za slikanje. Kasnije su raspoređeni po učionicama. Đaci petog i šestog razreda su igrali interaktivne igrice, koje imaju za cilj da na zabavan način predstave osnovne principe programiranja. Đaci sedmog i osmog razreda su učili kako da kreiraju web stranice pomoću jezika HTML, a srednjoškolcima je predstavljeno programiranje u jeziku PHP. Svim učesnicima su na rapolaganju bile starije kolege sa fakulteta koji su ih vodili kroz proces učenja, uklanjajući sve nedoumice i nejasnoće.

Po završetku časa kodiranja za najmlađe, čas kodiranja imali su i najstariji. Nenad Maljukan iz kompanije Levi9 održao je predavanje o razvoju hibridnih aplikacija. Slušaoci su upoznati sa problemom razvoja aplikacija za različite platforme, zatim kroz istorijat interneta i internet pregledača, upoznati su i sa rešenjem tog problema. Na samom kraju, uživo je demonstrirana jedna takva aplikacija, a ceo njen kod pokazan i detaljno objašnjen.

Želimo da se zahvalimo svim kolegama, volonterima i mentorima, koji su nesebično doprineli u organizaciji Časa programiranja. Ovo je samo od jedan od pokazatelja da možemo, kada hoćemo. A sledeći put ćemo još bolje. 🙂

O autoru

Jovan Đukić

Jovan Đukić