Hardver Internet Novosti Softver

Pretraživači i potrošnja baterije na laptopovima

Microsoft je započeo rat oko trajanja baterije sa Chrome-om i Operom ranije ove godine, i Google je konačno odgovorio prošle nedelje. Microsoft-ov originalni test pokazao je, u stvari, koliko je Chrome loš za laptop dok je na bateriji, ali Google-ov odgovor na ovu tvrdnju je bila nova verzija pretraživača koji sadrži bolju iskorišćenost procesora i grafičke i smanjenu potrošnju baterije tokom strima nekog videa. Google je čak i napravio video sa njihovim Surface računarima, koji pokazuju koliko su uspeli da poboljšaju vek trajanja baterije. Microsoft i nije baš uveren da je Chrome postao iole bolji naspram prethodnih verzija.

Na novom blog postu, Microsoft je testirao svoj Edge pretraživač i Google-ov Chrome na Surface računarima. Naravno, oba pretraživača su testirana u svojoj poslednjoj verziji. Koristeći isti test ko i ranije, Microsoft tvrdi da je Edge trajao 8 sati  i 47 minuta, dok je Chrome trajao 6 sati i 3 minuta.

baterijeTo je 45% duže nego Chrome, a 69% duže nego Firefox. Jedini pretraživač, koji je došao blizu tvrđene dužine vremena trajanja baterije jeste Opera sa 7 sati i 8 minuta trajanja baterije, ali Edge je ipak trajao 23% duže.

Microsoft-ove skorašnje statistike pokazuju da Edge troši upola manje baterije, nego Chrome i kompanija tvrdi da su podaci dobijeni sprovođenjem njihovih testova u laboratoriji. Microsoft neprestano optužuje Chrome za njegovu potrošnju baterije, ali Google-ov pretraživač je i dalje najpopularniji na PC računarima. Microsoft još uvek ima veliki posao da izađe iz senke Internet Explorer-a, njegove loše reputacije i da ubedi korisnike da pređu na njihov Edge.

O autoru

Aleksandar Marić

Aleksandar Marić

Gejmer, student i Internet surfer. Najbolja kombinacija za ubijanje dosade i da se usput nešto i nauči. xD