Informacione tehnologije Prilike

Rails Girls radionica iz druge perspektive

Kada ste student, uvek nađete nešto da istražujete. Taman pomislite da ste završili, a ono iskoči novi link i odvede vas na novu stranicu. Pa, dešava se. I meni se desilo. 🙂

Pretraživajući po internetu, pronašla sam da Rejls Grls (eng. Rails Girls) iz Novog Sada organizuju radionicu za devojke koje žele da se oprobaju u razvijanju veb (eng. web) aplikacija. Konkretnije, da se oprobaju u programskom jeziku Rubi (eng. Ruby) koristeći Rejls programski okvir (eng. Rails framework).
Radionica je trajala dva dana i bila je besplatna. Sve što je bilo potrebno, jeste da se prijavi preko upitne forme. Popunila sam formu i nestrpljivo čekala odgovor. Nakon nekoliko dana, odgovor je stigao. Obavestili su me da sam primljena na petu po redu Rejls Grls radionicu u organizaciji tima iz Novog Sada.

Radionica je bila zakazana za vikend, subotu i nedelju, 19. i 20. novembar.
Prvi susret je bio zakazan u subotu od 15 časova. Odmah pri dolasku, učesnice su bile raspoređene u grupe, gde su se upoznale i sa mentorima odnosno mentorkama. Nakon toga je usledio govor Kristine Stojaković, jedne od organizatorki. Govorila je o cilju radionice, ali i predstavila sponzore, kao i partnere 5. Rejls Grls radionice. Radionicu su podržali Rendered Text, Startit Centar Novi Sad, HTEC Group, Kolosek, Toptal i Kabinet Brewery.

Posle uvodnog dela, trebalo je preći na praktičan rad. U mojoj grupi, bile su Jelena, Marija, Milica i još jedna Jelena. Naš mentor, Dušan, rešio je da nam Rubi približi tako što će nam ispričati nešto o nastanku Rubija i mogućnostima koje Rubi pruža. Umesto instalacije softvera na računare, mi smo to radili tako što smo napravile svoj onlajn radni prostor, odnosno onlajn kôd editor sa Ubuntu terminalom, koji je bio pod nadzorom mentora.

Rails Girls - (sa leva) Jelena, Milica, Jelena, Lidija i Marija

Rails Girls – (sa leva) Jelena, Milica, Jelena, Lidija i Marija

Drugi dan je bio posvećen Rejlsu. Najpre smo instalirali Rejls preko Ubuntu terminala, zatim napravili svoj prvi blog. Nešto kasnije, naučile smo o kontrolerima, migraciji baze, malo i o Butstrepu (eng. Bootstrap). Nažalost, vremena je bilo premalo kako bismo našu aplikaciju završile do kraja.
Ovim člankom se želim zahvaliti Rejls Grls devojkama iz Novog Sada na odličnoj organizaciji. Takođe, veliko hvala mentoru Dušanu i koleginicama iz grupe, bez kojih ova radionica ne bi bila tako sjajna.

Devojke iz Novog Sada očigledno znaju kako da se organizuju. Možda je sada red na Zrenjaninke? Pa, ko zna. 🙂

 

O autoru

Lidija Murtin

Lidija Murtin

Studentkinja Informacionih tehnologija, koja smatra da je uspeh posledica rada, truda i posvećenosti.