Informacione tehnologije Novosti

Uspešno završen Čas programiranja na Pupinu [Foto]

Dan 21. oktobar, od 12 časova, na Tehničkom fakultetu ,,Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, bio je rezervisan za Čas programiranja (eng. Hour of Code), o kojem smo već pisali u ovom članku.

Okupljanje je počelo nešto pre 12 časova, kada su pristigli prvi gosti – učenici osnovnih škola, a za njima i srednjoškolci. Gosti su pristigli iz sledećih osnovnih i srednjih škola: OŠ ,,Đura Jakšić”, OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj”, OŠ ,,Dositej Obradović”, OŠ ,,Petar Petrović Njegoš”, Zrenjaninska gimnazija, Ekonomska škola ,,Jovan Trajković” i EGŠ ,,Nikola Tesla”.

Predavanja su započela uvodom u IoT (Internet of Things), doc. dr. Dalibora Dobrilovića i Nebojše Grujića, koji su autori projekta 6th Sense, koji je pobedio u prvom krugu takmičenja “Texas Instruments Innovation Challenge (TIIC) – Europe Design Contest”. Iza projekta, osim njih, stoje msc Nikola Petrov i Nikola Mirosavljev. Osim što je njihov projekat trijumfovao u prvom krugu, dobija i šansu da pobedi u završnici ovog takmičenja. Rezultati finala, biće poznati do 31. oktobra. Naravno, navijamo za njih.

Pokazivali smo đacima princip rada Web sajta, postavljali sa njima Web server, kreirali zajedno realnu bazu podataka i dali im mogućnost da modifikuju, po želji, izvorni kod jednog sajta. Tako da su, ustvari, sami kreirali “svoj sajt”. Radili su u HTML, PHP i MySQL programskim jezicima.
Miloš Džigurski (Web tim)

Nakon predavanja, učenici srednjih i osnovnih škola su bili raspoređeni u kabinete sa računarima, gde su ih dočekali studenti, koji su ih uputili kako da naprave svoje prve korake u programiranju.

Učenici su sa lakoćom shvatili rešenje zadatih problema a zatim i samostalno rešavali zadatke. Bila je čast sarađivati sa izuzetno motivisanom decom, možda i budućim kolegama u IT sektoru.

Ovom prilikom želim da se zahvalim svim profesorima, asistentima i kolegama, koji su nesebično pomagali u organizaciji Časa programiranja, posebno Viktoriji, Dimitriju, Igoru, Mirku, Sanjinu i Stefanu.

Smatram da je ovo, samo još jedan od pokazatelja da ukoliko radimo zajedno, kao tim, još više doprinosimo razvoju naše IT zajednice.

 

O autoru

Lidija Murtin

Lidija Murtin

Studentkinja Informacionih tehnologija, koja smatra da je uspeh posledica rada, truda i posvećenosti.