Informacione tehnologije Intervju Studenti

Razvojni centar u Zrenjaninu iz drugog ugla

Saznavši da je Marko Jovanović, student Tehničkog fakulteta ,,Mihajlo Pupin”, deo Razvojnog centra u Zrenjaninu, nisam odolela da ga pitam nekoliko pitanja u vezi njegovih zaduženja u Razvojnom centru.

Kako si saznao za Razvojni centar?

Za RCZR sam saznao preko kolege sa fakulteta, koji je sa mnom na smeru Informacionih tehnologija – inženjerstvo. Njegova doza fasciniranošću radnom atmosferom je bila tolika, da je i mene zaintrigirao da se malo više raspitam a na kraju i priključim RCZR-u.

Koja je tvoja uloga u RCZR?

Moja uloga je kao i uloga ostalih članova, a to je rad na samom sebi i usavršavanje putem rada na projektima u timu, upoznavanje sa timskim radom, kao i međusobna kolaboracija kako bi sam napredak bio brži i efikasniji, jer se putem članova tima nekad brže dolazi do određenih informacija.

Marko Jovanović

Marko Jovanović

Kakva su ti iskustva sa RCZR, da li ti se dopada radna atmosfera?

Što se tiče dosadašnjeg iskustva mogu reći da je atmosfera poprilično zdrava, zbog toga što atmosfera nije napeta. Iako nekad zaboli glava od traženja načina za implementacijom nečeg, ali kao što rekoh, pošto svi tamo učimo mislim da je to normalno. A pod rečenicom “nije napeta” ne podrazumevam nerad, naravno, nego na to da se ne nabija pritisak na bilo koga zbog toga što neko zna manje a neko više, dakle  neće se vršiti pritisak na tu osobu koja zna manje, nego će se težiti napretku kao tima a ne kao pojedinca.

Sa kime bi najradije sarađivao na tvojim projektima?

Sa bilo kojom osobom koja je voljna da radi u timu i napreduje zajedno sa timom.

Šta bi poručio kolegama, koji imaju nameru da se priključe?

Sve što je neophodno jeste dobra volja, radoznalost i istrajnost, to je sav alat koji im je neophodan da budu uspešni programeri. Nije da ja sebe gledam kao uspešnog programera, nego je to neka moja filozofija, koja nije vezana samo za ovu struku, već se može primeniti i na bilo koju drugu. Tako da nema potrebe za strahom ako neko hoće da se priključi, ima punu podršku svih nas iz RCZR-a. 🙂

A sad jedno Linuksaško pitanje. Kad ćeš da instaliraš neki Linux distro? 🙂

Uh, teško pitanje… Koristio sam ga par puta, a najviše kad sam radio sa Raspberry Pi-em. A kada ću da podignem neki distro na kompu, pa, kada budem imao brži internet, zato što je meni toliko očajan internet, da mi paket od 80MB skida i po sat vremena. 😀

Pa, Marko, pazi šta si rekao! 🙂

Želim da se zahvalim Marku što je odvojio vremena za ovaj intervju i da mu poželim mnogo uspeha u daljem radu.

 

O autoru

Lidija Murtin

Lidija Murtin

Studentkinja Informacionih tehnologija, koja smatra da je uspeh posledica rada, truda i posvećenosti.