Informacione tehnologije Intervju Studenti

Izveštaj sa 5 dana na Javi, pobednik je…

5 dana na Javi

,,5 dana na Javi” je takmičenje koje organizuje kompanija Levi9. Više o tome sam pisala ovde. Sa našeg fakulteta je učestvovalo najmanje četvoro kolega (za koje znam 🙂 ). Od svih prijavljenih sa Pupina, u finale takmičenja se plasirao Marko Jovanović, student treće godine informacionih tehnologija od kojeg sam uspela da saznam detalje takmičenja.

Kako si odlučio da se prijaviš na takmičenje?

Sanjao sam san u kom mi se javio James Gosling (tvorac Jave) i rekao mi da se prijavim. Šalim se, naravno. Za takmičenje sam saznao još kad sam upisao fakultet, pošto su bili flajeri za takmičenje po celom fakultetu, ali tada nisam imao adekvatno znanje, pa se nisam prijavio. Međutim, prvi put sam se prijavio prošle godine, ali nisam prošao u finale, pa sam strogo odlučio da to bude bar ove godine, i eto, desilo se da sam prošao, ali na žalost, naš tim nije bio pobedio na hakatonu tj. finalu, a tim se zvao Shell.

Kako bi ocenio zadatak u prvom delu takmičenja, na skali težine od 1-10 (najteže) i zašto? 

Zadatak možete videti ovde.

Na skali od 1-10 ja bih ga ocenio sa 10, zbog toga što je po mom mišljenju, zadatak bio teži nego prošle godine.

Šta je bio zadatak u Team up delu takmičenja?

Zadatak je bio da se iskoristi algoritam, koji se implementira u prvom delu takmičenja, i da se napravi web aplikacija. Algoritam je trebao da nađe najposećenije rute turista, gde bi neka turistička organizacija imala u uvid koje su to najposećenije rute, i tako organizovala neke rute koje bi bile više prilagođene turistima. Turista je trebao da ima mogućnosti registracije i logovanja na sajt, kao i dodavanje novih ruta, modifikovanje ruta, brisanje ruta i njihov vizuelni prikaz i još par dodatnih funkcionalnosti koje su, naravno, trebale da budu prilagođene korisniku (da bude user friendly).

Da li ćeš se prijaviti i sledeće godine?

Možda. 🙂

Koliko dobro poznavanje Jave je dovoljno za ovakvo takmičenje prema tvom mišljenju?

Za prvi deo takmičenja je neophodno poznavanje standardne Jave, dok se u drugom delu tamičenja najčešće koristi implementacija framework-a i različitih API-a. Na primer, ono što smo mi koristili za pravljenje web aplikacije je sledeće: (backend) Spring framework, Hibernate, JPA, H2 SQL, Spring Security – koji nismo stigli da implementiramo, (frontend) AngularJS, Bootstrap, ngMap (to je kao Google Maps API samo prilagođen AngularJS framework-u).

Da li bi preporučio kolegama da se prijave?

Ako bi me neko pitao da li da se prijavi, moj odgovor je definitivno: DA. Najviše zbog toga što se stekne fino iskustvo, dobije se tim u kojem prvi put upoznaš ljude, ali ako nisi timski igrač teško će ići, tako da se na samom takmičenju stiče i iskustvo u timskom radu. Da li je vredno iskustvo? Za mene svako iskustvo jeste dobro, jer je čovek na kraju krajeva satkan od iskustva koje je proživeo. Tako da nema potrebe za strahom, prijavite se i, što bih ja žargonski rekao, pokidajte!

Zahvaljujem sa Marku na rečima ohrabrenja i što je podelio iskustvo sa nama. Nadam se da će se sledeće godine opet prijaviti i vratiti sa glavnom nagradom, ili možda neko drugi ko čita ovo. 🙂

Pobedio je tim Quick, njima ovom prilikom čestitamo!

 

O autoru

Lidija Murtin

Lidija Murtin

Studentkinja Informacionih tehnologija, koja smatra da je uspeh posledica rada, truda i posvećenosti.