Informacione tehnologije Seminari i konferencije Zrenjanin

Utisci sa prvog WordPress meetup-a u Zrenjaninu

U sredu 9.11.2016 sa početkom u 18h u novom amfiteatru fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, održan je WordPress meetup, prvi takve vrste u Zrenjaninu, u organizaciji udruženja WordPress Srbija. Cilj ovog okupljanja je bila popularizacija ove platforme u Zrenjaninu, predstaviti ga svima koji za njega ne znaju, i podeliti znanje sa onim koji žele da nauče više. Prisustvovanje je bilo besplatno i slobodno za sve i svakoga.

WordPress je sistem za upravljanje sadržajem. Koristi se za razvoj i održavanje raznih vrsta veb sajtova, i najpopularniji je te vrste na svetu. Procenjuje se da je 27% svih veb sajtova na svetu kreirano pomoću WordPress-a (kao i ovaj). Postoji oko 47.000 dodataka koji proširuju njegovu funkcionalnost, preuzima se 21 milion puta mesečno, a pretražuje 2.7 miliona puta. Što je najvažnije, softver je slobodan, dakle besplatan i dostupan svima.

Susret je započet govorom dekana Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Dragice Radosav, koja je dala svoju punu podršku ovakvim događajima. Sledila su tri predavanja. Prvo je nosilo naziv „Uvod u WordPress za početnike“ i govorilo se o osnovama WordPress-a, kako se preuzima, kako početi sa radom kao i njegove osnovne osobine i mogućnosti. Drugo je nosilo naziv „Wordpress dodaci“ i govorilo se o najpopularnijim dodacima koji proširuju mogućnosti i moć WordPress-a. Treće je bilo predstavljenje udruženja WordPress Srbija i njenih članova.

Odziv je bio i više nego zadovoljavajući, skoro sva mesta su bila popunjena. Zanimljivo je što dobar deo publike nisu bili ni studenti ni zaposleni na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ i Više tehničke škole iz Zrenjanina. Izražena je želja da se ovakvi događaji organizuju na mesečnom nivou. Sledeće slično dešavanje najavljeno je za 14.12.2016. Zrenjanin je četvrti grad u Srbiji u kome se ovakav događaj organizovao, nakon Beograda, Novog Sada i Niša. Ovakvo angažovanje i interesovanje je znak da Zrenjanin ima potencijala da postane jedan od većih IT centara u Srbiji.

U naredna 2-3 meseca se očekuje se otvaranje prvog Start-it centra u Zrenjaninu.

O autoru

Jovan Đukić

Jovan Đukić