Informacione tehnologije Seminari i konferencije

BalCCon2k16 – prilika koja se ne propušta

Ako ste se pitali gde možete upoznati hakere iz celog sveta a da ne morate da proputujete pola sveta kako biste ih videli, odgovor je vrlo jednostavan – Balkan Computer Congress (BalCCon).

BalCCon je ove godine održan od 09. do 11. septembra u Kongresnom centru u Novom Sadu. Događaj koji je okupio više od 30 predavača iz različitih zemalja, poput Amerike, Austrije, Bugarske, Holandije, Hrvatske, Indije, Izraela, Letonije, Švajcarske i naravno Srbije. Organizatori BalCCon-a su Linux User Group of Novi Sad (LUGoNS) i Fondacija Vau Holanda (Wau Holland) iz Hamburga i Berlina – Fondacija u znak sećanja na Hervarta Vaua Holanda-Morica (Herwart „Wau“ Holland-Moritz).

Svi predavači su imali izuzetno zanimljiva predavanja o tome šta su kroz njihov rad istražili, šta predviđaju ili daju neki koristan savet. Teme su bile različite. Na primer, kako osnovati hakerspejs (hackerspace), kako isprogramirati mikrokontrolere, zatim o biotehnologiji, internet bezbednosti i slično.

3b

Nakon predavanja, bile su i radionice o tome kako samostalno napraviti Gajgerov brojač ili radio prijemnik kako biste poslušali brojevnu stanicu. Predavanje i radionicu o brojevnim stanicama su održali članovi radio-kluba ,,Zrenjanin“, koji su zaintrigirali posetioce tako što su trebali da odgonetnu poslatu poruku preko brojevne stanice. Osim predavanja, bile su i demonstracije 3D štampača kao i izložba starih kućnih računara pod nazivom ,,Once Upon a Byte“.

BalCCon osim hakera, okuplja i posetioce iz svih delova sveta sa zanimljivim iskustvima. Važno je istaći da su to ljudi koji intenzivno rade na polju njihovih interesovanja i voljni da podele svoja iskustva sa širom masom, tako da su otvoreni za pitanja i da razreše sve nedoumice.

Ulaznice za BalCCon se prodaju u nekoliko kategorija: biznis, suporter (supporter) I i II, standardna i studentska. Ovoga puta uz kupljene ulaznice iz biznis, suporter i standard kategorije išao je i specifičan bedž, dizajniran od strane Voje Antonića, koji u sebi krije bedž, univerzalni daljinski upravljač i generator za lozinke. Jedna od funkcija bedža, takođe, jeste i da se sinhronizuje svetleći šablon sa bedževima koji se nalaze u okolini.

Zato, dogodine, u kalendar upišite BalCCon kao događaj koji morate posetiti i biti bogatiji za jedno sjajno iskustvo. Zadovoljstvo je slušati ljude koji vole ono što rade, jer time predstave sebe kao prave profesionalce i motivišu ljude oko sebe.

Naravno, ovim putem bih se zahvalila Andriji i Goranu koji su se pobrinuli za moj dolazak na BalCCon2k16. 🙂

O autoru

Lidija Murtin

Lidija Murtin

Studentkinja Informacionih tehnologija, koja smatra da je uspeh posledica rada, truda i posvećenosti.