Informacione tehnologije Istaknuto Seminari i konferencije

PyConSK 2017 – sjajno iskustvo.py

U današnje vreme, sve je teže odlučiti se na neko putovanje, što zbog novca, što zbog nekih drugih razloga. Ipak, mislim da se sve može postići ukoliko smo dovoljno motivisani i pomalo radoznali.

Čini mi se da sam ovoga puta ispunila oba uslova.

Šta je zapravo PyCon?

PyCon je konferencija namenjena programerima, iskusnim, ali i onim manje iskusnim, kao i ljudima koji žele da se upuste u programerske vode koristeći programski jezik Python.

A Python?

Python je programski jezik opšte namene. Stvorio ga je Guido van Rossum 1990. godine, a prvi put je objavljen 1991. godine. Ime je dobio po televizijskoj seriji Monty Python-u. Python je interpreterski jezik i filozofija sintakse koda se zasniva na korišćenju razmaka kao sredstva za označavavanje kodnih segmenata (dok je kod drugih programskih jezika to vitičasta zagrada ili tačka sa zapetom), što omogućava da se kod eksplicitno napiše i pročita.

Explicit is better than implicit.

– Zen of Python

Takođe, Python je bogat bibliotekama za razne vrste matematičkih proračuna, crtanje grafika, može se primeniti i u automatizaciji mreža i slično.

Osim toga, nije samo kod to što krasi ovaj programski jezik već ljudi, zajednica. Osim dobre dokumentacije, Python može da se pohvali prilično velikom broju programera koji ga svakodnevno koriste na poslu ili privatnim projektima. A kada se oni udruže, tu počinje nova priča – PyCon.

PyCon SK 2017 je održan na Fakultetu informatike i informatičkih tehnologija u Bratislavi, od 10. do 12. marta. Organizovan je od strane SPy – slovačke grupe korisnika programskog jezika Python. Konferenciju je podržalo nekoliko kompanija poput Kiwi.com, Exponea, RedHat, JetBrains, Eset, ali i Python softver fondacija.

Kroz tri dana konferencije, smenilo se više od 50 predavača, koji su govorili o načinu na koji koriste Python u svom radu. Neki su i demonstrirali.

Predavanja su bila organizovana u dva amfiteatra. Prvi dan konferencije je bio na slovačkom jeziku. Međutim, najveće oduševljenje prvog dana, jeste deo konferencije koji je bio posvećen profesorima osnovnih i srednjih škola, kao i profesorima sa fakulteta. Oni su najpre u nekoliko škola sproveli istraživanje o učenju programskog jezika Python. Rezultati su bili i više nego dobri. Umesto učenja programskog jezika Pascal, koji se još uvek koristi samo u procesu učenja programiranja, došli su na ideju da ga zamene Python-om. Time su učenici dobili još više prostora za istraživanje šta se sve može uraditi u Python-u. Takođe, radovi učenika i studenata su kasnije prezentovani. Odličan primer koji treba slediti.

Open source – drugi dan konferencije. Jedna od najaktuelnijih tema u svetu programera. Temu softvera otvorenog koda otvorio je Michal Petrucha, koji je predstavio kratko uputstvo kako učestvovati na projektima tog tipa, kako se ponašati i kako zadržati ljude da rade sa vama na projektu. Nakon toga, bila je organizovana mala diskusija između predstavnika tri kompanije, koji su govorili o tome kakvu ulogu ima učestvovanje na projektima otvorenog koda prilikom intervjua za posao u njihovim firmama. Zaključak je sledeći – predstavnici firmi vrlo pozitivno gledaju na učestvovanje na projektima otvorenog koda, jer tada imaju jasan pregled koje su vaše tehničke veštine i mogućnosti. Zato, brzo potražite projekat i priključite se. Ukoliko ga ne možete naći, mislim da znam jedan. 🙂

Poslednji dan konferencije sam saznala kako pisati kod na Python način, kako zapravo Python pomaže u lečenju kardiovaskularnih bolesti, ali i to kako automatizovati mreže uz pomoć Ansible-a i naravno, Python-a.

Tri dana su brzo prošla, ali iskustvo je ono što ostaje malo duže.

Zato, spremite se da posetite neki od narednih PyCon-a ili PyMeetup-a, koji se organizuju i u Srbiji. Već sledeći je 24. marta u Beogradu. Više informacija na ovom linku.

Ovim putem želim da se zahvalim mojoj porodici u Slovačkoj, koji su učinili moje putovanje lakšim i lepšim.

Chcela by som sa poďakovať mojej rodine na Slovensku, ktorí mi spríjemnili moje cestovanie a pobyt v Bratislave.

Takođe, posebno hvala LUGoZR, na svakodnevnoj podršci. 

O autoru

Lidija Murtin

Lidija Murtin

Studentkinja Informacionih tehnologija, koja smatra da je uspeh posledica rada, truda i posvećenosti.