Informacione tehnologije

Datumi važni programerima

Ukoliko ste programer, osoba koja se druži sa programerima ili želite da ostavite dobar utisak na nekoga ko je u IT svetu, trebalo bi da zapamtite ove datume, jer su oni njima možda važniji čak i od sopstvenog rođendana.

Da počnemo…

datumiDan programera

Iza svakog pametnog softvera se nalazi još pametniji programer (često i tim programera) koji svako rešenje pronalazi pišući različite kodove i time čine svet boljim mestom za sve nas. Ukoliko znate nekoga takvog dobro zapamtite 256. dan u godini, jer je upravo to njihov dan. Tačan datum ovog praznika je 13. septembar ili 12. septembar za prestupne godine.

Dan veba

Za nastanak veba (World Wide Web) vezujemo godinu 1989. kada je Tim Berners-Li u ženevskom CERN-u, upotrebio softver koji povezuje informacije, memorisane na različitim mestima. Upravo veb je mnogo toga doprineo razvoju internet pretraživanja i onlajn aktivnostima. Zato, pre nego što sledeći put u pretraživač ukucate www setite se da je 1. avgust dan veba, koji treba da čestitate veb programeru.

datumi
Dan sistem administratora

Kada biste otišli u IT kompaniju i pitali šta je posao sistem administratora odgovarali bi vam jedno petnaestak minuta, jer oni rade zaista svašta. Održavaju računarsku mrežu i bazu podataka, otklanjaju kvarove, savetuju i obučavaju korisnike. Kako biste pokazali zahvalnost ovim ljudima, poželite im srećan dan sistem administratora poslednjeg petka u julu.

Dan sistem inženjera

Posao sistem inženjera može biti projektovanje hardvera i softvera, izrada i ispitivanje prototipova ili priprema tehničke dokumentacije za proizvodnju. Pokažite da cenite njihov trud i rad poslednjeg petka u novembru.

Dan operativnog sistema Linuks

Linuks je operativni sistem za računare koji je potpuno besplatan. Osim operativnog sistema, svaki program koji poželite da imate na računaru takođe je besplatan. Važno je još reći da je Linuks softver otvorenog koda, odnosno ako ste programer, možete ga modifikovati po sopstvenim potrebama. Neizostavno je napomenuti da Linuks ima i svoje zajednice, odnosno grupe korisnika, koji međusobno sarađuju i pomažu da rešite probleme koji se mogu javiti pri upotrebi Linuksa. Takođe i Zrenjanin ima svoju zajednicu (više o tome klikom ovde i ovde). Pošto imate i društvo, nemojte zaboraviti da 25. avgusta proslavite dan Linuksa.

Ovo su najverovatnije samo neki od (ne)zvaničnih datuma za proslavljanje profesije i iskazivanje zahvalnosti ljudima koji su mnogo toga doprineli nauci i razvoju tehnologije. Međutim, ono što je zaista važno je da se međusobno poštujemo i sarađujemo svakog dana bili mi sistem inženjer ili veb programer.

O autoru

Lidija Murtin

Lidija Murtin

Studentkinja Informacionih tehnologija, koja smatra da je uspeh posledica rada, truda i posvećenosti.