Prilike Putovanja Slobodno vreme

Kako besplatno putovati? – PRVI DEO

Alisa Sovilj

Poznajem mnogo ljudi koji bi želeli negde da otputuju, ali ne mogu zbog finansijske situacije ili nekog drugog razloga. Svi se pitaju kako bi mogli negde da odu, kako bi mogli da zarade i putuju po svetu, a ne shvataju da je odgovor pred njima. Sad se pitate gde je taj odgovor? Jedini odgovor na sva ta pitanja ste vi sami. Pokrenite se, istražite mogućnosti na internetu, pronađite negde sebe i otisnite se na putovanje.

Sve što vam je potrebno već imate, a to je smartphone i wi-fi. Dok skrolujete početnu stranu na nekoj od društvenih mreža sigurno ne obraćate pažnju na one predloge stranice o nagradnim konkursima, praksama ili putovanjima. Vreme je da počnete!

putovati

Jednog dana sam zatekla sebe kako već nedeljama unazad prva stvar koju uradim kad se probudim bude da proverim šta je novo na društvenim mrežama  i zapitala se zašto ja to radim i koja je svrha i shvatila sam da je odgovor zapravo da mi je to postala jedna ružna navika od koje nemam nikakve koristi. Čitam vesti i stvari koje su mi nebitne i beskorisne. Shvatila sam da vreme koje provodim pregledajući početu stranu mogu pametnije da iskoristim. Malo sam istraživala po internetu mogućnosti i šanse koje imam kao student. Naišla sam na dosta zanimljivih tekstova  blogera koje pišu o tome kako “besplatno” putuju. Zapitala sam se kako je to moguće. Našla sam nekoliko sajtova koji mogu u tome da pomognu.

Prva mogućnost jeste putem sajta CROWDRISE. To je sajt putem kojeg možete bilo koju svoju ideju ostvariti samo ako je dobro prezentujete svojoj zajednici. Ako imate želju da studirate u inostranstvu ili imate neki plemenit cilj putem kojeg možete pomoći nekome, ili želite jednostavno da idete na put oko sveta, jer će vam to pomoći da pronađete sebe. Ako ste domišljati i vispreni možete nalog napraviti za svega 42 sekunde. Ukoliko ste odabrali ideju koju želite da sprovedete u delo potrebno je da napravite kompletan finansijski plan da bi ljudima objasnili za šta tačno doniraju novac i zašto je vama to bitno. Više o tome, možete saznati ovde.

putovati

Drugi sajt je koji je vredan pažnje, ako ste student ili ste završili studije je HEYSUCCESS. Sama ideja je potekla kao vizija jednog običnog čoveka, Milenka Pilića koji je svoj život promenio koristeći globalne mogućnosti koje su mu se nudile. Njegova ideja je postala globalni brend koji je prepoznatljiv u celom svetu po svom jedinstvenom konceptu, a to je da omogući studentima lakše zaposlenje nakon diplomiranja ili čak pokretanje novog biznisa . Na sajtu možete pronaći najrazličitije konkurse, stipendije, seminare, takmičenja, konferencije koje se održavaju u preko 200 zemalja sveta. Sve što je potrebno jeste da napravite nalog, nađete oblast koja Vam odgovara i započnete svoju avanturu. Preko ovog sajta možete osvojiti najrazličitije nagrade, put oko sveta, put u Njujork, sedam dana na nekoj egzotičnoj destinaciji. Takmičenja organizuju najrazličitije organizacije, firme, turističke agencije. Nije bitno ako ne uspete prvi put, bitno je da probate. Pored najrazličitijih konkursa na sajtu možete pronaći savete za pisanje CV-ja, propratnog pisma, savete za pripremu razgovora za posao, kao i kako da uz pomoć nekih jednostavnih stvari izdvojite svoj CV iz gomile ostalih. Malo detaljnije potražite ovde.

woman-hand-smartphone-desk

Pored prethodna dva sajta, još jedan je veoma koristan, a reč je o INTERNSHIP programu stručnog usavršavanjа. Namenjen je redovnim studentim završnih godina  i studentima koji su završili fakultet pre godinu dana. U ponudi imate dva programa Internship i Career Training Program. O proceduri prijave i uslovima koji se traže možete saznati na sledećem linku.

Nadam se da će ovaj prvi deo teksta pomoći svima onima koji traže nešto čime bi upotpunili svoje znanje i žele da napreduju. U drugom delu teksta očekujte još mogućnosti.

 

O autoru

Alisa Sovilj

Alisa Sovilj

IT student who never gives up, loves to write and daydream, read interesting books, travel and watch GoT :)