Fakultet Putovanja

“Dani Mihajla Pupina” u Idvoru

idvorMuzejMPupin

Jučerašnji dan (9.10.2016) obeležili su Dani Mihajla Pupina i Oktobarski dani pronalazača u Idvoru. Na putu do Idvora pratilo nas je lepo vreme, radovi na Farkaždinskom mostu i dočekala gostoljubiva atmosfera.

idvor1

Na slici: studenti Mirko Mijajlović, Nemanja Pantelić, Milica Gajčin i prof. dr Momčilo Bjelica

U okviru svečanosti dodeljeno je 18 plaketa najuspešnijim učenicima Banata, od kojih je 15 iz Pančeva, a svi su polaznici Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin”. Plakete su učenici dobili za postignute rezultate na takmičenjima (osvojene prve nagrade na državnim takmičenjima i nagrade na validnim međunarodnim takmičenjima) u prethodnoj školskoj godini.

Dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Regionalnog centra za talente kaže da je prezadovoljan rezultatima koji su iz godine u godinu sve bolji.

Svečana akademija u Idvoru otvorena je filmom članova pančevačkog Regionalnog centra za talente o Mihajlu Pupinu.

U okviru “Oktobarskih susreta pronalazača” u Idvoru se tradicionalno dodeljuju nagrade: Medalja Tesla – Pupin, Pupinova medalja, Simićeva nagrada-legendama Inovacijskog pokreta, Medalja sa likom Mladena Selaka – mladim pronalazačima, i nagrade mladim talentima.

Medalju Tesla-Pupin za 2016. žiri je dodelio Elektroprivredi Srbije, Nataši Milanović i  prof. dr Jelici Protić.
Pupinovu medalju za 2016. žiri je dodelio Prof. dr Slobodanu Unkoviću i novinarki Nataliji Sinanović.
Simićevu medalju za 2016. žiri je dodelio Ing. Miloju Milovanoviću i mr Đuri Boraku, a Selakovu medalju za 2016. žiri je dodelio Danici Zečević iz Pančeva i Simonu Agiću iz Zrenjanina.

0_zecevic_idvor.jpg

Danica Zečević je učenica IV razreda Matematičke gimnazije u Beogradu koja je jedna od najuspešnjih i najdarovitijih matematičarki srednjoškolki.

Višestruki je dobitnik mnogih nagrada, prvak države u matematici i fizici, dobitnik specijalne nagrade Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Srbiji je ove godine donela medalju sa pete Evropske matematičke olimpijade za devojke. Danica je jedan od najvrednijih bisera Srbije, rečeno je na dodeli nagrade.

Povodom 162.godine od rođenja Mihajla Pupina, Mesna Zajednica Idvor proglasila je generala Branka Krgu i prof. dr Milana Raspopovića za počasne građanine Idvora.

Nagrađeni učenici iz Banata

Spisak učenika iz Banata prvonagrađenih na državnim i nagrađenih na međunarodnim takmičenjima u školskoj 2015/16 kojima su danas uručene plakete u Idvoru: Sofija Filipov, Danica Zečević, Ognjen Tošić, Marko Šušnjar, Nikola Bulatović, Marta Bošnjak, Tijana Jakšić, Mihajlo Simić, Gavrilo Sarić, Andrea Arsenović, Marija Dimitrijević, Nikola Rakonjac, Stefan Mihajlov, Milica Dreković, Veselin Vračar, Aleksa Konstantinov, Zorana Bunčić i Luka Vojnović.

Na kraju svečanosti, kratko smo posetili i Muzej koji je sastavni deo memorijalnog kompleksa.

Na obeležavanje 162. godine od rođenja velikog naučnika Mihajla Pupina pozvani smo od strane Fondacije “Mladen Selak”.

Zahvaljujemo se Fondaciji “Mladen Selak” na pozivu i Fakultetu za obezbeđen prevoz.


Tekst i slike preuzete sa: http://pancevo.mojkraj.rs
Naslovna slika: http://priceizbanata.weebly.com

O autoru

Mirko Mijajlović

Mirko Mijajlović