Prilike Putovanja

Kako besplatno putovati? – DRUGI DEO

Alisa Sovilj

Kroz ova dva teksta o putovanjima želim da predstavim sve mogućnosti koje imate dok ste student i kako biste mogli da ih pametno iskoristite. U prvom delu teksta sam se više bazirala na stručno usavršavanje kroz učestvovanje na takmičenjima, konkursima i konferencijama, dok ću u ovom delu teksta pisati o drugim mogućnostima.

Prvi sajt za koji su mnogi čuli je COUCHSURFING. Sajt je pokrenut 2004. godine sa idejom da poveže sve zaljubljenike u putovanja na jedno mesto. U ovoj zajednici ljudi dele svoja iskustva sa mesta koja su posetili. Ovim načinom putovanja možete obezbediti sebi besplatno odsedanje kod nekoga u stanu ili kući na bilo kojoj destinaciji. Potrebno je da napravite profil koji će u potpunosti oslikavati vaš način života, želje, misiju i sve što je bitno. Pravljenje profila je besplatno što je dobra stvar. Pre nego što krenete sa ovakvim vidom putovanja potrebno je da se informišete, pogledajte prava i obaveze, pogledate rangiranje korisnika kod kojih želite da odsednete i preporuke pređašnjih korisnika.

Ukoliko volite avanture, želite da obiđete egzotična ostrva i proputujete svet možete da se prijavite u neku od agencija koje organizuju rad na kruzerima. Sigurno znate nekoga ko je radio na nekom od kruzera na nekoj od pozicija koje se traže. Možete da izaberete neku od pozicija koje se najčešće nude i u kojoj mislite da biste se najbolje snašli, a to su konobar/ica, kuvar, kuhinjski pomoćnik, animator, tehničko osoblje  i aplicirate. Ovim vidom putovanja morate biti spremni da odsustvujete od kuće na više od šest meseci. Više o tome možete potražiti ovde i ovde.

besplatno

Ako ste odrasli u mnogočlanoj porodici ili jednostavno volite decu i rad sa njima onda je sledeći sajt pravi za vas. U pitanju je program Au Pair na kojem devojke uzrasta od 19 do 27 čuvaju decu u američkim porodicama. Obezbeđen je smeštaj, hrana i nedeljni džeparac. Kada završite sve vezano za prijavu i ostalu dokumentaciju organizuje se Skype ili telefonski intervju nakon kojeg odlučujete da li vam određena porodica odgovara. Postoji mogućnost i studiranja tamo na nekom od lokalnih koledža. Ali više o ovom programu na sledećem linku.

 

besplatno

Za sve ljubitelje životinja sledeći link je vredan pažnje. Bračni par iz Amerike koji su prodali sve što su imali i krenuli da putuju po svetu. Započeli su blog i napisali jednu elektronsku knjigu, u kojoj su objasnili njihov omiljeni način putovanja, a to je house-sitting. Suština ovog načina putovanja je da čuvate nečiju kuću dok je on odsutan, zajedno sa kućom možete čuvati i kućnog ljubimca. Možete izabrati da li želite da čuvate kuću u Americi, Evropi ili Australiji.

O autoru

Alisa Sovilj

Alisa Sovilj

IT student who never gives up, loves to write and daydream, read interesting books, travel and watch GoT :)